Părintele Revoluției cubaneze, care s-a retras de la putere în 2006, din motive de sănătate, evocă în mod implicit că „o datorie care se ridică la multe milioane de dolari îi este datorată Cubei, ca despăgubiri, așa cum a denunțat țara noastră cu argumente și cifre incontestabile în intervențiile sale la ONU”.
– Despăgubiri pentru un embargo economic
Aceste declarații au fost publicate cu o zi înainte de vizita istorică în Cuba, vineri, a lui John Kerry, prima pe care o efectuează un șef al diplomației americane în această țară din 1945, în vederea consacrării restabilirii relațiilor diplomatice între cei doi foști inamici din timpul Războiului Rece.
În pofida reconcilierii, Havana și Washingtonul își cer reciproc despăgubiri, de o parte pentru pagubele produse de embargoul economic, de cealaltă pentru expropierea bunurilor americane în timpul Revoluției cubaneze din 1959.
„Nu vom înceta niciodată să luptăm pentru pacea și bunăstarea tuturor ființelor omenești (…), aceleași drepturi pe care le-am proclamat pornindu-ne lupta, aceleași care au la bază visurile noastre”, dă asigurări Castro în acest text, primul publicat de la 8 mai încoace.
La evenimentele prin care s-a sărbătorit împlinirea celor 89 de ani, joi, de către Fidel Castro, care i-a cedat puterea fratelui său Raul, au participat președintele bolivian Evo Morales, care-l evocă adesea pe El Lider Maximo drept „bunicul (său) înțelept”.
Celălalt aliat important în regiune al regimului castrist, liderul venezuelean Nicolas Maduro, a efectuat, de asemenea, o vizită pe insulă cu această ocazie, potrivit televiziunii venezuelene Telesur, care a difuzat trei fotografii în care apare Fidel Castro, purtând un trening și șapcă, așezat alături de Morales și Maduro, într-o furgonetă.